top of page

   ות המאבק בהטרדות מיניות

צוות מאבק בהטרדות מיניות באקדמיה מלווה נפגעות ומקדם חשיבה מערכתית ושיח פוליטי ביחס להטרדות ופגיעות מיניות באקדמיה. כמו כן, מוביל הצוות פעילות ציבורית, ריכוז והנגשת מידע, תיאום בין אוניברסיטאי, ומדיניות טיפול הולמת בפניות ותלונות.

פגיעות מיניות והתעמרות אינן עניין פרטי המתרחש בין פוגעים ונפגעים. הן תלויות תמיד במרקם של יחסי כוח המגולמים ביחסי המרות המאפיינים את האקדמיה. פגיעה מינית היא דרך יעילה להטיל פחד ולנצל, וזוהי דרך אפקטיבית במיוחד לפגוע בנשים, להדיר אותן ממרכזי כוח, ליצור יחסי כוח ולשמור עליהם. פגיעה מינית ואוירה של פגיעה מינית היא תופעה פוליטית שיכולה להתאפשר רק בזכות השתיקה שלנו. לכן, זה עניין של כולנו – אם אנחנו יודעים, ואפילו אם רק "שמענו" ובחרנו לא לעשות עם המידע הזה דבר – אנחנו הופכות להיות בפועל, בין אם נרצה בכך או לאו, רשת התמיכה של הפוגעים, זו שמאפשרת להם את הפגיעה הבאה. אנחנו לא יכולים להטיל על הנפגעות את האחריות לסיום משטר ההטרדה והפגיעה – עלינו לעשות צעדים מעשיים כדי לטפל בפגיעות מיניות וליצור סביבה בטוחה המאפשרת תלונה וטיפול. סביבה בטוחה היא סביבה שבה מדברים על פגיעות מיניות, והמטרידים יודעים שהם ישלמו מחיר.

פעילות ופעילי "אקדמיה לשוויון" פועלים במספר מישורים: ליווי נפגעות בהתמודדות עם הפגיעה מול הפוגע, ובתהליכים משמעתיים ומשפטיים אחרים שבחרה לנקוט; דיווח לנציבה הממונה על הטיפול בהטרדות מיניות (במוסד הרלוונטי) על ידיעות שהגיעו לידנו על מטריד/פוגע; התייעצות ונקיטת פעולות בקרב הקהילה האקדמית נוכח עדות של פגיעה; וניסוח המלצות וניירות עמדה לפעולות חיוניות לתיקון ולשיפור התנהלות המוסדות האקדמיים בנושא הטרדות ופגיעות מיניות.

 

ב-10 במרץ 2018 ביוזמת צוות אקדמיה לשוויון התקיים כנס באוניברסיטת ת"א תחת הכותרת ״שוות בין שווים: ללכת בטוח בקמפוס״, שבמרכזו המאבק בהטרדות מיניות בקמפוסים. הכנס היה פתוח לציבור הרחב והוזמנו אליו גם גורמים האמונים על המניעה והטיפול בפגיעות מיניות במוסדות ההשכלה הגבוהה. התכבדנו בנוכחות ממסדית מרשימה מאוניברסיטת תל אביב: הרקטור, הנציבה הממונה על המניעה והטיפול של הטרדות מיניות, ויועצת הנשיא להוגנות מגדרית. וכמו כן, זכינו לנוכחותה של הנציבה הממונה על המניעה והטיפול של הטרדות מיניות בטכניון. הכנס הורכב משלושה חלקים: בחלק הראשון הציגה ריבי גיליס, ראשת הצוות, תמונת מצב על המאבק בהטרדות מיניות בקמפוסים. בהרצאה הוצגו נתונים ותיאור מעמיק על האופנים בהם השיח המשפטי והשיח הטיפולי מובילים לקיפאון מחשבתי ביחס להטרדות מיניות וטיפולן, ועל הצורך לחשוב פוליטית על פגיעות מיניות. במסגרת ההרצאה הודגשה חשיבותה של הקהילה האקדמית בשינוי התרבות הארגונית וההתייחסות לפגיעות מיניות בקרבה. בחלק השני נערך פאנל שנושאו היה  ״קולות מן השטח״: סטודנטיות פעילות בתא הפמיניסטי באוניברסיטת תל אביב הציגו את פעולותיהן ודרישותיהן מן הגורמים המטפלים;  שאר המציגות היו חברות בצוות אקדמיה לשוויון: מנאל שלבי דיברה על האופן בו האקדמיה היא מיקרוקוסמוס של יחסי הכוחות המגדריים בחברה בכלל; עדי מורנו הצביעה על הקשר בין להטבופוביה ובין פגיעות מיניות בקמפוס; ותמר הגר תיארה את תגובת הקהילה האקדמית לפגיעה מינית ועמדה על חשיבותה של סולידריות עם נפגעות. החלק האחרון אפשר לכל הנוכחות לדבר בפורמט של ״מיקרופון פתוח״. נשים ואנשים פתחו לדיון נושאים החשובים להם/ן ולקהילה כולה.

הכנס היה חלק בלתי נפרד ממגוון הפעולות של הצוות אשר החל את פעילותו לפני כשלוש שנים. אנחנו יכולות/ים לרשום כמה השגים לזכותינו, אולם עם כל השג מגיעה התובנה כמה הדרך עוד ארוכה.

  • TikTok
  • Instagram
  • White Facebook Icon
  • Twitter - White Circle
  • SoundCloud - White Circle
  • White YouTube Icon
bottom of page