אחרי שנה עמוסה בהפגנות, כנסים, זומים, סולידריות ומחאות - נפגשנו ב-19 ביולי בבית שלום אש ללאסיפה השנתית השביעית של אקדמיה לשוויון. האסיפה היתה עבור כולנו הזדמנות נהדרת להיפגש פנים אל פנים, לסכם את העשייה הרבה בשנה החולפת - ולתכנן את השנה הבאה. באסיפה נכחו עשרות חברים - גם פיזית וגם בזום.
האסיפה נפתחה במושב תחת הכותרת 'מה קורה לחיים הפוליטיים בקמפוסים בישראל?', בהנחיית יעל ברדה ובהשתתפות יוסף ג'בארין, איילת בן ישי, אבי-רם צורף ויוסף טהא - ולאחריו דיון בהשתתפות כל הנוכחים.
הדיון הפתוח אחריו עסק בהתפתחויות השנה האחרונה בקמפוסים - בהקצנה הפוליטית, הרדיפה מצד המוסדות, נשיאת נשק בקמפוסים, הפגנות יום הנכבה, הנוכחות של ארגוני ימין קיצוני, החוק החדש האוסר על הנפת דגלי פלסטין, ועוד - ועל המקום של אקדמיה לשוויון במאבקים אלה. מהדיון עלו אפיקי פעולה רבים, ובניהם יצירת קואלציות עם ארגונים קרובים, העמקת הציר המחבר בין המאבק הפלסטיני למאבק המזרחי, קמפיין חיובי ועבודה פנימית ומסודרת בכל אחד מהמוסדות. אנו קוראות וקוראים לחברים להמשיך את את הדיונים הפורים מהאסיפה בערוצי התקשורת הפנימיים שלנו, ולתרגמם לעשייה לעשייה קונקרטית - לכל אורך השנה.
לאחר הדיון עברנו לחלק הארגוני של האסיפה - ובו שמענו דיווחים קצרים מהוועד, מצוות הכספים, מוועדת הביקורת ומצוותי הפעילות. בנוסף, קיימנו בחירות לוועד הארגון - בהן נבחרו החברות קרין לוי, אריס בשארה, רעות ריינה בנדריהם, לינא דלאשה, מאיר עמור, צבי בן-דור בנית ויארה גראבלה. הרכב ועדת הביקורת נשאר זהה. אנו מודות מקרב לב לחברות הוועד היוצאות, ניהאיה דאוד ומתן קמינר, על עבודתן הקשה.
שמחנו לפגוש את כל החברות והחברים ולהתרשם מהפעילות הענפה של כל צוותי העשייה השונים. במציאות הפוליטית הנוכחית בישראל, אין זה דבר של מה בכך לקיים במשך שבע שנים ארגון שמאל המבוסס על עבודה התנדבותית - ואקדמיה לשוויון אינה רק מתקיימת, אלא צומחת תמיד ומסתגלת לתנאים המשתנים. אנו תקווה שבשנה קרובה חברות רבות יותר ייקחו על עצמן תפקיד פעיל בעשייה הענפה הזו.
דו"חות הצוותים (מקוצרים)
סמינר מזרחיות "לפאתי מזרח" (אורלי בנימין)
סך הכל היו ארבעה עשר מפגשים בסמינר. מספר הצופות והצופים נע בין 120 ל-40 למפגש. עם הנחה קונסרבטיבית של כ-50 צופות/ים במפגש בממוצע אנו מגיעות/ים לכדי 700 צופיות וצופים בכלל האירועים ביחד. זהו הישג בפני עצמו. מן הראוי לציין שחלק לא מבוטל של המשתתפות והמשתתפים לא היו מ"אקדמיה לשיויון". הסמינרים התמקדו בהקשרים דתיים, מגדריים, מעמדיים ואזרחיים ונשזרו באורח מאלף בהיבטים פוליטיים של מזרחיות ודתיות. הדיוניים האסתטיים והדמוגרפיים של "מזרחיות" היו משכילים ומאירי עיניים. דיונים אלה איפשרו מבט מכיל, משוחרר ויחד עם זאת פוליטי של סימליות הייצוג האמנותי.
העובדה כי סמינר זה נמשך שנתיים של ריכוז מאמץ, תשומת לב ובעיקר פיתוחים תיאורטיים היא ציון דרך לא רק לפעולה של "אקדמיה לשוויון" אלא גם לרצינות ולאחריות החברתיים שחברות וחברי א"ש מפגינים כלפי מחקר ושילובו בפעולה. חברות וחברי צוות סמינר מזרחיות מודות ומודים לחברי וחברות "אקדמיה לשוויון" על שיתוף הפעולה, הרצון הטוב, הפתיחות והנכונות הרבה.
קבוצת דוקטורנטיות (סמדר בן נתן)
לא קוראים לעצמנו צוות - זוהי קבוצה של דוקטורנטיות ודוקטורנטים מהארץ ומחו"ל. הקבוצה נפגשת פעם בשבוע מזה כשנתיים (מאז פרוץ מגפת הקורונה). המפגשים עוסקים בפיתוח וקידום מקצועי באקדמיה - פרסומים, כנסים, פוליטיקות בין-אישיות, איך מנהלים מחקר ביקורתי בסביבות שונות, וכו'. העובדה כי הפורום נפגש בצורה אינטנסיבית בתקופה כה ארוכה מעידה על התרומה המשמעותית של הפורום לכל המשתתפות בו. הרבה פעמים גולש לסיוע - לדוגמה, תרגום עבודה של שרה אחמד לעברית.
צוות דור ראשון (הילה דיין)
הגענו לצומת דרכים, הסדנה נגמרה ויחד איתה המימון, והאוניברסיטאות החלו להציע סדנאות משלהן. מעיד על ההצלחה - בכל מקום מדברים בשפה של דור ראשון, אבל צריך להיזהר מניכוס. השאלה היא איך לרכז את האנרגיות מחדש.
צוות מכללות (רעות ריינה בנדריהם)
השנה התחלנו פעילות ראשונית. ברמה העקרונית: את רוב הדיון אנחנו מפנים לאוניברסיטאות, אבל אנחנו צריכים להסב את תשומת ליבנו גם למכללות - ברמת הגדרת המטרות הפנים ארגונית. אסור להפנים את ההירכיה בין אוניבריסטאות למכללות. אקדמיה לשוויון צריכה בשפה, בפעילות ובנראות לעמוד על כך. במכללות יש פיקוח נוראי - גם על פלסטינים, אבל גם על יהודים ביקורתיים. ברמה הפרקטית: כרגע קבוצה של כעשרה אנשים, נמצאים בשלבים ראשוניים של הגדרות. עלו המון נושאים, ובאמצע השנה התפצלנו לשני צוותים: צוות הגדרת מטרות רחבות וחזון, וקבוצה שמתקמקדת בתנאי העסקה: ההירכיה בין סגל בכיר, זוטר, סגל מבחוץ, וכו'. גילינו שאין מסד ידע מאורגן על הנושא, קודם כל צריך לאסוף מידע על הנושא. חשבנו שאולי יהיה נכון לשתף פעולה עם 'כוח לעובדים' וצוות ההשכלה הגבוהה שלהם. המכללות הן פתח מאוד חשוב לקואלציית פלסטינים-מזרחים-אשכנזים - אם יש קצת גיוון באקדמיה הישראלית, היא נמצאת במכללות, הן בסטודנטים והן בסגל. הצוות מזמין חברים להצטרף!
צוות הטרדות מיניות (יארה שהין גארבאלה)
הדיווח אינו על צוות הטרדות מיניות, אלא על כוחות אחרים שפועלים בשטח, לדוגמה 'קלמה' - קבוצה שיש בה גם פעילות ופעילים מא"ש, ונפגשת עם אנשים מנוסים במטרה להעשיר את הידע וללוות נפגעות כדי לחולל שינוי.
צוות קו סיוע (אריס בשארה וקרין לוי)
הצוות הוקם בתגובה לאירועי מאי 2021. בשנה שעברה התמודד עם פניות מגוונות: החל מוועדות משמעת כנגד סטודנטים, סטודנטים שהיו זקוקים לעזרה בפנייה לסגל, וכו'. השנה היתה ירידה בגלל הרצון לחזור לשגרה, אך המגמה התהפכה במאי 2022. לאחר האירועים קיימנו שני מפגשים עם סטודנטים, אנשי צוות וחברי א"ש מכל הארץ - האחד פומבי, בו הסטודנטים סיפרו על החוויות שלהם, והשני פנימי בו חשבנו ביחד על כיווני עשייה. בניגוד לשנה שעברה השנה לא התקיים אירוע בחו"ל.
בתכנון לשנה הקרובה: גיוס כספים לקרן לתמיכה כספים בחברים שמותקפים בגלל עמדותיהם או פעילותם, ייעוץ וליווי משפטי מטעם האגודה לזכויות האזרח או עו"ד פרטי, שת"פ עם עדאלה, מאבק נגד המיליטרזיציה של הקמפוסים, קמפיין חיובי - לעודד פעילות סטודנטים ולהציג אותה כדבר ראוי וחיובי, ליזום ולממן שיחשוף את דרכי הפעולה של 'אם תרצו', אירוע חו"ל, ולהתכונן מראש לאפריל-מאי 2023 - לדרוש ש'אם תרצו' לא יקבלו אישור להפגין, להקים קשת שכוללת עורכי דין, ארגוני סטודנטים, חברי כנסת, רכזי מפלגות בקמפוסים, עיתונאים, וכו'.
צוות אקלים (נתליה גוקטובסקי)
צוות אקלים החל לפעול השנה, ועבור רוב חבריו א"ש היא לא זירת הפעילות העיקרית. במסגרת העשייה השנה נפגש הצוות עם יוזמת האקלים באוניברסיטת ת"א במטרה לקדם חשיבה משותפת על יוזמות - מהמפגש נולד הרעיון לבנות יום עיון משותף שיעסוק בקשרים שבין שיוויון, פגיעות חברתית ואקלים, ומקומה של האוניברסיטה בסוגיות אלה. יחד עם יוזמת 'אקדמאים למען אקלים' התקיימו שתי פגישות עם המשרד להגנת הסביבה, בה ניסינו לקדם יוזמה לקידום תקן אפס פליטות פחמן בהשכלה הגבוהה, אך היא לא צלחה. בנוסף, התקיים פאנל על אקולוגיה פוליטית בכנס האגודה הסוציולוגית הישראלית, בו הציגו חברים יהודים ופלסטינים. בשנה הבאה הצוות מתכנן לארגן מפגשים שעוסקים בשאלה 'מהו שמאל אקלימי'. הצוות מזמין חברות וחברים נוספים להצטרף לעשייה!
צוות אפרטהייד (סמדר בן נתן)
בשנת 2021 הנחינו קבוצה שקיימה 9 מפגשים בנושא אפרטהייד - קבוצת למידה שהתחילה בהיענות מאוד גדולה, ובסופה התגבשה קבוצה של כ-20 חברות וחברים, קראנו חומרים ודנו בהם, לעתים יחד עם הכותבים - ביניהם יונתן אלשייך, רן גרינשטיין, מחמוד ממדאני, אורן יפתחאל, ועוד. הקבוצה ניסתה להבין לעומק את המשמעויות של שינוי הפרדיגמה - מכיבוש לקולוניליאזם התיישבותי ואפרטהייד, ומה הקשרים בין שלוש מסגרות הניתוח הללו. יצרנו דרייב עם חומרי קריאה על ישראל-פלסטין.
המסגרת הראשונית הגיעה לסיום, אך היה הרבה רצון להמשיך ולפעול - דבר שלא יצא אל הפועל. בשנה הקרובה כדאי להמשיך. הקבוצה עזרה מאוד לחשוב על אופנים של שיתוף פעולה והתנגדות משותפת של יהודים וערבים. הקדשנו תשומת לב רבה גם לשאלות של פלסטינים וגם לשאלות של מזרחים. עלו מספר רעיונות, ביניהם לנסח נייר שיסכם את פעילות הקבוצה, לעבוד לקראת פרסום של קובץ ו\או כנס, להמשיך את הקבוצה בתור Workshop, לקיים סדרה של הרצאות בדומה לסדרת המזרחיות - כל הרעיונות הללו עדיין על השולחן, ובשנה הקרובה נרצה להמשיך להתעמק בהם.
Comentarios